Athens - Greece 697.48.71.553

Το SEO και οι άνθρωποι

Το SEO το γνωστό πλέον ακρωνύμιο που έχει κατακλύσει το internet τα τελευταία χρόνια.

Το SEO το γνωστό πλέον ακρωνύμιο που έχει κατακλύσει το internet τα τελευταία χρόνια αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η μηχανή αναζήτησης – το λεγόμενο bot της Google θα διαβάσει μια σελίδα και θα κρίνει αν είναι κατάλληλη για να τοποθετηθεί στην πρώτη σελίδα της μηχανής…δηλαδή στην πολυπόθητη Δεκάδα.

Τότε σε ποιους ανθρώπους αναφερόμαστε, όταν μιλάμε για Bots;

Το SEO είναι ένα “παιχνίδι” των μηχανών αναζήτησης και ανάλογα με το που “παίζεται” το παιχνίδι υπάρχουν και οι αντίστοιχες μηχανές. Στην Ελλάδα αλλά και στην πλειοψηφία των χωρών η Google έχει κατακλύσει το μερίδιο αγοράς, ενώ στην Ρωσία μονοπωλεί η Yandex και αντίστοιχα στην Κίνα το Baidu. Τέλος ένα σχετικά μικρό μερίδιο Αμερικανών ψάχνουν στην Bing καθώς αγαπούν την microsoft!

Πίσω όμως από τις μηχανές αναζήτησης κρύβεται πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας, μια ομάδα ανθρώπων, οι μηχανικοί όπως τους αποκαλεί η Google οι οποίοι σχεδιάζουν τον αλγόριθμο της και συνεχώς προσπαθούν να το εξελίξουν.

Από την άλλη πλευρά το να εμφανίζεται μια ιστοσελίδα στα 10 πρώτα αποτέλεσμα της μηχανής έχει πολύ μεγάλη εμπορική σημασία καθώς επιφέρει πωλήσεις (έμμεσες ή άμεσες) για τις επιχειρήσεις. Συνεπώς όλοι οι επαγγελματίες προσπαθούν να εισέλθουν μέσα στην δεκάδα.

Εδώ ξεκινάει η αναζήτηση του SEO-man του Ανθρώπου που γνωρίζει πως δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης ή της ομάδας των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με μια ιστοσελίδα. Το SEO δεν είναι μια απλή τεχνική αλλά η εξέλιξη του παραδοσιακού μάρκετινγκ καθώς χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα για να υλοποιήσει ένα έργο.

Αν λοιπόν μιλήσουμε για τους ανθρώπους πίσω από το SEO θα βρούμε

SEO manager

Είναι ο ανθρώπος που θα οργανώσει όλη την ομάδα και θα χαράξει την στρατηγική για το SEO.  Θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και θα ενημερώνει τον πελάτη για την πορεία της ιστοσελίδας του προφορικά και μέσω ενός μηνιαίου Report. Επίσης θα πρέπει να εκπαιδεύσει τον πελάτη στις βασικές ένοιες του SEO με σκοπό να αντιληφθεί ο πελάτης την σημασίαν της υπηρεσίας που έχει αγοράσει.

Web Developer

Είναι ο άνθρωπος που θα βοηθήσει στην επίλυση τεχνικών θεμάτων της ιστοσελίδας, θα μελετήσει αν υπάρχουν server errors και θα επιλύσει σφάλματα τύπου 403, 404 πάντα με την σωστή καθοδήγηση ενός Seo expert. Επιπλέον θα αναλάβει την υλοποίηση των πιθανών redirections που θα προκύψουν και ότι άλλο σχετικό με τον html κώδικα.

SEO copywriter

Ο copywriter θα αναλάβει την συγγραφή άρθρων γύρω από το αντικείμενο του πελάτη. Θα πρέπει να μελετήσει τον κλάδο, να βρει τις κατάλληλες πηγές, να βάλει μεράκι και φαντασία και δημιουργήσει πρωτότυπο και ελκυστικό περιεχόμενο για τον online επισκέπτη.

SEO Specialist

Είναι ο άνθρωπος που θα ασχοληθεί με το να βρει τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις (keyword research), ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της στρατηγικής καθώς μια λάθος στόχευση μπορεί να κοστίσει πολύ σε χρήματα και χρόνο. Επίσης θα πρέπει να κάνει όλες τις onsite αλλαγές, σε τίτλους, περιγραφές, εικόνες, επικεφαλίδες και πολλά ακόμα.

 Link building Specialist  

O όρος είναι ανεπίσημος,  καθώς αναφέρομαστε συνήθως στον επαγγελαμτία που καλύπτει τα καθήκοντα ενός SEO specialist. Ο ειδικός θα πρέπει να δημιουργήσει ποιοτικούς συνδέσμους από site με αξιοπιστία. Θα πρέπει να έλθει σε επαφή με webmasters, με ειδησιογραφικά sites, με καταλόγους και προσπαθήσει να κερδίσει links προς την ιστοσελίδα του εκάστοτε πελάτη.

Όλοι οι παραπάνω, απαρτίζουν την όμαδα του SEO, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς στα άτομα που εμπλέκονται σε ένα SEO project. Τα άτομα αυτά φυσικά δεν ασχολούνται για ένα έργο των 2-3 keywords και με χαμηλό traffic volume. Υπάρχουν ιστοσελίδες που εργάζονται μεγάλες ομάδες από πίσω ιδίως σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Συνεπώς το SEO δεν είναι μια ατομική αλλά μια συλλογική προσπάθεια που πρέπει να γίνει από μια ομάδα ατόμων που ενώνουν τις γνώσεις τους για να επιτύχουν το αποτέλεσμα.

Όταν λοιπόν ακούτε για αυτοματοποιημένα συστήματα και δουλειά από τύπους one man show θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα λάβετε σοβαρές υπηρεσίες SEO αλλά ένα…τύπου SEO.

Σχετικά άρθρα

SEO το Φλου

Μια ιστορία θα σας πω για το SEO…το SEO το φλου

Τι κοινό μπορεί να έχει το Search Engine Optimization με τον Μπάμπη τον Φλου ;

Δείτε περισσότερα
seo μύθοι

SEO: Αστικοί μύθοι και άλλες ιστορίες

Διαβάστε 10 παρά 1 μύθους για το Search Engine Optimization!

Δείτε περισσότερα

2 Σχόλια

  1. Υπέροχο το άρθρο σας για το SEO και την προώθηση ιστοσελίδων και αξίζει να το διαβάσουν όλοι όσοι εργάζονται πάνω σε αυτό το κομμάτι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *